Kratki životopis

eng

Marika Šafran Berberović i Osman Berberović - BerosOsman Berberović rođen je 25. srpnja 1928. u Bijeljini od oca Abdulaziza i majke Rabije, u tradicionalnoj, mnogobrojnoj muslimanskoj obitelji porijeklom iz Stoca. Od djetinjstva se osjećao i izjašnjavao Hrvatom. Završivši Državnu realnu gimnaziju u Bijeljini, nastavio je školovanje u Zagrebu. Nakon dvije godine studija na Arhitekturi upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti te diplomirao i završio studij specijalke u klasi Profesora Marina Tartaglie.

Marika Šafran rođena je u Zagrebu 27. studenoga 1935. od oca Ladislava i majke Katarine. Korijeni daleke povezanosti obitelji sa Starim gradom u Čakovcu sežu do vremena Zrinskih. Sretno djetinjstvo provela je u idiličnoj ljepoti predratnog Čakovca. Nakon rata živjela je u Zagrebu gdje je završila Klasičnu gimnaziju i Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Profesora Ive Režeka.

Marika Šafran Berberović i Osman Berberović - Beros

Upoznali su se svibnja 1954. u zagrebačkoj Gliptoteci, a vjenčali se 1956. Kći Leila rođena u kolovozu 1957. umrla je od teške bolesti u dvadesetpetoj godini života. 1967. rodio im se sin Neven.

Često su izlagali na skupnim izložbama Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a na rijetkim samostalnim izložbama izlagali su uvijek zajedno, kao što su uvijek zajedno slikali u istom atelieru. Zaposlen na Središnjem institutu za tumore i druge bolesti Osman se bavio medicinskom ilustracijom, a Marika je izdala u vlastitoj nakladi tri knjižice "Kistovi i boje", "Abeceda" i "365 rečenica".

Marika Šafran Berberović i Osman Berberović - Beros